Celal Güven1, Şahin Yeşildağ2, Özge Özdemir3, Talar Cilacı, Eylem Taşkın5

1Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı, Niğde, Türkiye
2İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul, Türkiye
3İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı, İstanbul, Türkiye
4Bezmi Alem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü, İstanbul, Türkiye
5Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı, Niğde, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Adenozin trifosfat duyarlı potasyum kanalı; apoptozis; diabetes mellitus; metallotionein; oksidatif stres; çinko takviyesi.

Özet

Dünya genelinde sık görülen şeker hastalığı, insülin yetmezliğine bağlı şeker metabolizmasının bozulmasıdır. Azalmış insülin besinlerle aldığımız şekerin hücrelere gönderilmesinde yetersiz kalır. Tip 1 diyabet olarak bilinen insüline bağlı diyabetin tedavisinde, insülin enjeksiyonu yapılarak hastalığa bağlı gelişen patolojiler düzeltilmeye çalışılmaktadır. Çinko vücudumuzda eser miktarda bulunan bir elementtir. İnsülin salgılanmasındaki etkileri hala tam olarak aydınlatılamamış olsa da özellikle beta hücrelerde insülin paketlenmesinde ve salgılanmasında işlev göstermektedir. Çinkonun insülin salgısındaki etki yolu veya yolakları gizemini korumaktadır. Adenozin trifosfat (ATP) duyarlı potasyum (KATP) normal koşullar altında beta hücrelerinden insülin salgılanmasında kilit rol oynar. Çinkonun bir şekilde KATP aktivitesini bloke edebildiği iddia edilmektedir.