Emine Meliknur Kılıç

Istanbul Bilgi University, Graduate Programs Institute, Istanbul, Turkey

Anahtar Kelimeler: Asistan hekim, özel hukuk, ceza hukuku, malpraktis, sorumluluk, uzman hekim, başasistan

Özet

Amaç: Bu çalışmada hekimin hukuki sorumluluğu, tıpta yahut diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimlerin gerçekleştirdikleri tıbbi uygulama hataları nedeniyle meydana gelen sorumluluğun sınırları örneklemi esas alınarak Türk Hukuku çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Gereç ve yöntemler: “TC. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 28/09/2012 tarih ve B.10.0.SHG.0.18.00.00-252.99- sayılı genelgesi” kapsamında asistan hekimin gerçekleştirdiği fiiller ve bunlar nedeniyle meydana gelen sorumluluğun yapısı Türk Hukuk mevzuatı hükümleri ve idari işlemler birlikte değerlendirilerek yorumlanmıştır. Bu bağlamda asistan hekimi gözeten eğitim görevlisi, başasistan ve uzman hekimin sorumluluğu değerlendirilmiştir.

Bulgular: Türk Hukuk sisteminde hekimin sorumluluğuna ilişkin doğrudan bir düzenleme bulunmamaktadır. Karma nitelikli atipik bir sözleşme olan tedavi sözleşmesine başta Türk Borçlar Kanunu olmak üzere çeşitli mevzuatlardaki hükümler doğrudan veya kıyasen uygulanmaktadır. Hekim sorumluluğunun bir istisnası mahiyetinde olarak genelge ile idari açıdan asistan hekim ile gözeten hekim arasında kurulan sorumluluk ilişkisi özel hukuk bağlamında Türk Borçlar Kanununun 66. ve 507. madde hükümleri temeline dayandırılabilir. Türk Ceza Hukuku ise suç ve cezanın şahsiliği ilkesi bağlamında sorumluluğun sınırlarını düzenlemektedir.

Sonuç: Cezai açıdan suç ve cezanın şahsiliği ilkesi nedeniyle asistan hekim doğrudan sorumlu iken nezaret eden hekim gözetim ve özen yükümlülüğünün ihlali nedeniyle görevi kötüye kullanma suçu ile sorumludur. Hukuki açıdan ise adam çalıştıranın ve vekilin işi üçüncü kişiye gördürmesinde göstermesi gereken özen yükümlülüğü hükümleri doğrultusunda kıyasla nezaret eden hekimin sorumluluğundan söz etmek mümkündür. İdarenin rücu davalarında yahut tıbbi uygulama hatası nedeniyle açılan tazminat davalarında, nezaret eden hekimin özen ve gözetim yükümlülüğünün yerine getirildiğinin ispatı ile sorumluluktan kurtulması mümkündür.

Cite this article as: Kılıç EM. Exemption of the responsibility of the medical doctor for medical practice: Assistant medical doctor example. FNG & Demiroğlu Bilim Tıp Dergisi 2019;5(4):179-183.