Aslı Çakırlar1, Başak Mendi2

1Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Eğitim Sorumlu Hemşiresi, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Bilim Üniversitesi, Florence Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu, İstanbul, Türkiye

Anahtar Kelimeler: Elektronik sağlık kayıtları; sağlık bilişim sistemleri; hemşirelik bilişimi.

Özet

Amaç: Bu çalışma hemşirelerin bilişim sistemleri hakkındaki bilgi ve yeterliliklerini ölçerek sağlık bilişiminin temelini oluşturan elektronik sağlık kayıtlarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapıldı.
Gereç ve yöntemler: Çalışma Ekim 2015-Kasım 2015 tarihleri arasında İstanbul’da özel bir hastane grubunda çalışan 330 hemşire (90 erkek, 240 kadın; ort. yaş 28.3±2.5; dağılım 18-42 yıl) ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında Hemşire Bilgi Formu, Bilişim Teknolojileri ve Uygulamalarına Yönelik Bilgi ve Tutum Değerlendirme Soru Formu ve Elektronik Sağlık Kaydı Kullanımı Değerlendirme Ölçeği kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin %51.5’inin hemşirelik süreçlerine ilişkin yazılım programları geliştirilmesi gerektiğini, %59.4’ünün elektronik sağlık kayıtlarının verilen sağlık bakımı kalitesine pozitif etkide bulunduğunu, %47.3’ünün ise elektronik sağlık kayıtlarının yaşam kalitesini iyileştirdiğini düşündüğü saptandı. Katılımcıların büyük bir kısmının bilgisayar ve mobil teknolojileri kullanmada beceri düzeylerinin “iyi” olduğunu belirttiği ve bu teknolojileri en sık sosyal ağlara erişim için kullandığı saptandı. Ayrıca, hemşirelerin hizmet içi eğitim programlarında teknoloji kullanımını artırmayı hedefleyen eğitimler verilmesini istedikleri görüldü.
Sonuç: Hemşirelerin büyük çoğunluğu teknolojinin hemşirelik uygulamalarında kullanılmasının fayda sağlayacağı görüşünde idi ve elektronik sağlık kayıtlarının kullanımı ile verilen sağlık bakımının kalitesinin artacağını ifade etti.